Jongeleerd 
 Trainingen op maat voor jong geleerden

Betekenisvolle thema's ontwerpen

Thema's ontwerpen vanuit de doelen, hoe doe je dat?

  • Bepaal aan welke doelen je wil werken, deel verschillende categorieën in; taal, rekenen, motoriek, sociaal-emotioneel (ik en wij). Vul ook aan door activiteiten aan te bieden op het gebied van visuele ontwikkeling, muzikale ontwikkeling en ontwikkeling van de wereld om je heen. Door aan al deze doelen te werken, kun je een breed aanbod ontwerpen waarbij zeker de slimme kleuter verbanden tussen de verschillende gebieden kan leggen. Voor elke kleuter zal er iets zijn waarin zij kunnen uitblinken, de theorie van Howard Gardner kan hierbij zeker helpend zijn.
  • Kijk naar de tijd van het jaar, kan er een koppeling gemaakt worden tussen deze tijd en een onderwerp dat de kinderen ligt? Met andere woorden; ontwerp geen platte thema's zoals Sinterklaas, Kerstmis of Lente. Maak het thema breder zodat alle kleuters er iets uit kunnen halen. Denk rond Sinterklaas bijvoorbeeld aan een thema als 'Zie de maan schijnt door de bomen'. Zo werk je aan Sinterklaas en voor de kleuter die uitdaging nodig heeft, verbind je de maan aan het thema en kun je onderzoeken hoe de maan in relatie staat tot de aarde. Aansluitend kun je rond Kerstmis verder werken over het heelal en uitbreiden naar de sterren. 

Enkele voorbeelden: 

  • Herfst; Kabouter Druppie zoekt een huis (Herfst, Het bos, De bouw), Ik ben ziek (Herfst, Ziek zijn, Het lichaam, Bacteriën)
  • Sinterklaas; een brief voor Sinterklaas (Sinterklaas en thema Post), Zie de maan schijnt door de bomen (Sinterklaas en thema Het heelal)
  • Kerstmis; Sterren in de nacht (Kerstmis en Het heelal), Op weg (Kerstmis en Op reis naar een ander land)
  • Lente; Groeien (Lente en de groei van dieren en/of planten)